Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Valós támogatás vagy blöff?

A székesfehérvári önkormányzat átvállalja bizonyos oltások háziorvosi költségét – amely tulajdonképpen ingyenes

2020. november 30. - Karet

Születési támogatás vagy oltástámogatás? Valós segítség vagy csupán porhintés? Dr. Cser-Palkovics András „járványügyi intézkedései” között szerepel a kisgyermekeknek járó, rotavírus elleni (Rotarix, Rotateq), illetve a B típusú agyhártyagyulladás elleni (Bexsero, Trumenba), nem kötelező védőoltások háziorvosi költségének átvállalása. Körkérdést intéztünk kisgyermekes szülőkhöz, nem hivatalosan információt kértünk erről tetszőlegesen kiválasztott gyermekorvosoktól, ez alapján a legtöbb esetben nem kérnek ellenszolgáltatást a fent említett oltások beadásáért. Értsd: nem kell érte fizetni.

Vagyis azt támogatná az önkormányzat, ami tulajdonképpen ingyenes.

 

Ugyanakkor nem ez az egyetlen intézkedés az említett oltások támogatásával kapcsolatban, amely kérdéseket vet fel. A fehérvári családok – gyermekük születésekor – eddig is jogosultak voltak egy külön igényelhető egyszeri támogatásra 20 ezer forint értékben, „születési támogatásként” . Ezt most a polgármester megemelte (!) 50 ezer forintra, a különbözetet az önkormányzat tulajdonképpen oltástámogatásnak szánja, legalábbis erre utal Dr. Cser-Palkovics András Facebook-on is elérhető közleménye. Ugyanakkor a polgármester arra hivatkozik, hogy az önkormányzat által folyósított plusz 30 ezer Ft-os születési támogatás „oltási támogatásként való felcímkézése, utalása, elszámolása olyan bürokratikus útvesztő, melyre jelenlegi helyzetben nincs idő”. Email-en megkérdeztük az Önkormányzati Kommunikációs Központot, hogy pontosan milyen bürokratikus akadályokról van szó, de sem erre, sem további, ehhez kapcsolódó kérdésünkre nem kaptunk választ.

De fogadjuk el, hogy ez oltástámogatás és lássuk, mire elég ez a 30 ezer forint. Szintén egy tetszőleges gyógyszertárban kérdeztük meg az oltások árait, ezek szerint a

rotavírus elleni Rotarix oltás kerekítve 23 000, a B típusú agyhártyagyulladás elleni Bexsero pedig 32 500 forintba kerül.

 

Mivel azonban egy-egy oltássorról van szó, vagyis többször is (2-3 alkalommal) be kell adni a gyermeknek, ez a legtöbb családnál több mint 150 ezer Ft költséget jelent. Ehhez képest a 30 ezer Ft, mondhatjuk, hogy nem túl jelentős támogatás, tekintve, hogy annak a a családnak, amelynek megterhelő kiadni 150 ezer Ft-ot az oltásokra, valószínűleg 120 ezer Ft is megterhelő lesz, vagyis hiába erre szánja a polgármester, a rászoruló családokon ezzel valószínűleg nem segít.

Megkérdeztünk egy gyakorló anyukát is, hogy véleménye szerint mekkora segítség ez a támogatás a kisgyerekeseknek. Nagyné Stróbl Anna Diána – aki a Székesfehérváron szülök/szültem Facebook-csoport adminisztrátora is – elmondta, mindenképp jól jön az a plusz 30 ezer forint, amelyet születési támogatásként folyósít (hozzátesszük: igényelni kell személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül) az önkormányzat. Egy gyermek születése sok költséggel jár (pelenka, babakocsi, gyerekágy, gyerekülés stb.), ezért minden támogatás jól jön, és nem minden önkormányzat támogatja az újdonsült szülőket, tehát mindenképp üdvözlendő a székesfehérvári önkormányzat intézkedése. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy sokan így sem engedhetik meg maguknak az említett oltásokkal járó pluszköltséget, illetve van, aki úgy spórol meg néhány tízezer forintot, hogy pl. a Bexsero oltást csak két éves kora után adatja be a háziorvossal a gyermekének, mert így csak két oltásra van szükség, ezzel meg lehet spórolni 32 ezer Ft-ot.

Bürokratikus körök – Nem látszik a valódi szándék az oltástámogatásra vonatkozó döntések meghozatalára

 

A székesfehérvári közgyűlés napirendjén már 2019 júliusában szerepelt egy, a nem kötelező védőoltások támogatásáról szóló javaslat, melyet Ráczné Földi Judit ellenzéki képviselő nyújtott be. Kerestük a képviselőt is kérdéseinkkel, hogy pontosan mit tartalmazott ez a javaslat, de nem kaptunk választ. Mindenesetre a közgyűlés jegyzőkönyvéből (a javaslat szóbeli kiegészítéséből) annyi kiderül, hogy nem csak az amlített két védőoltás támogatásáról lenne szó, és hogy a képviselő

számításai szerint kb. 20 millió forintjába kerülne ez a városi költségvetésnek.

 

Ekkor nem született semmiféle határozat ez ügyben. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára a „a Humán Szolgáltató Intézetnek adták ki azt a feladatot, hogy az előterjesztést tartalmi, szakmai értelemben vizsgálja meg, az ehhez szükséges szakmai anyagokat, finanszírozási kérdéseket, eddigi tapasztalatokat, illetve esetleg olyan döntéseket, amelyek szakmailag megalapozzák azt, hogy a végeleges döntést az önkormányzat meg tudja hozni.”

kozgy1.jpg

Képviselő-testületi ülés Székesfehérváron (kép forrása: Dr. Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Aztán egy szeptemberi közgyűlésen a költségvetés módosításához kapcsolódóan hozta szóba ismét Ráczné Földi Judit képviselő a támogatás kérdését. A hozzászólásából kiderül, hogy a Humán Szolgáltató Intézet készített valamiféle tanulmányt (?), amelyben egyetlen konkrétum szerepel: a városi költségvetésnek 8 millió forintjába kerülnének az oltások. Hogy pontosan mely oltások, ki kapná meg (rászorultsági alapon vagy minden kisgyermek?), nem tudjuk. A polgármester válaszából is az derül ki, hogy nincs egy kidolgozott javaslat erre vonatkozóan, tehát további pontosításokra van szükség. Hogy teljes legyen a bürokratikus káosz, Dr. Kovács Béla Sándornak, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnökének eljárásjogi észrevétele is van a témához: „Mindössze annyi, hogy valóban a mai ülésen rendeletet alkotni ebben a témában lehetetlen lett volna. A jogalkotási törvénynek sem felelt volna meg ez az eljárás és maga a javaslat sem öltötte rendelettervezet formáját.” Vagyis formai okokra hivatkozva napirendre sem kerül a támogatások kérdése.

Vírus van, nincs pénz. Vírus van, van pénz (csak kevés)

 

Végül van még egy ellentmondásos része ennek a történetnek, tudniillik – információnk szerint – azért is került le a napirendről az oltások támogatása, mert a vírushelyzet miatt jelentős bevételektől esik el az önkormányzat, magyarán: nincs rá pénz. Ugyanakkor az említett 30 ezer forintos többlettámogatást a vírushelyzetre való tekintettel folyósítja az önkormányzat, a „járványügyi intézkedések” részeként.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr4116309688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása