Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Fehérvár szuperhős polgármestere megmenti a szállodaipart

2021. március 25. - Karet

A székesfehérvári önkormányzat a vendéglátás szereplői után most a helyi szállodákat „mentette meg”. Vagy mégsem?

cserpa.jpg

(Kép forrása: https://www.facebook.com/hajracserpa)

Cser-Palkovics András kommunikáció szempontjából átlagon felül teljesít, ezt még politikai ellenfelei sem vonják kétségbe. Székesfehérvár polgármestere a járvány kezdete óta több olyan intézkedést is bejelentett, amely arra irányult, hogy valamiképpen anyagilag segítse a helyi önkormányzat a lakosságot, a családokat, a vendéglátósokat, a turizmus egyéb szereplőit: oltástámogatás (30 ezer forint az újszülöttek családjainak), gazdasági mentőcsomag a vendéglátósoknak, újabban pedig a szállodákat, szálláshelyeket üzemeltetőknek írt ki pályázatot az önkormányzat veszteségeiket enyhítendő.

 

Azonban ezen intézkedések nagy része valójában inkább kommunikációs bravúr, mintsem valódi segítség.

 

Az oltástámogatással, illetve a vendéglátást érintő segélycsomaggal már foglalkoztunk korábbi cikkekben, amelyekből kiderül, hogy valójában keveseket érint, a veszteségekhez képest elenyésző mértékű vagy éppen olyat támogat, amely tulajdonképpen eddig is ingyenes volt (oltások háziorvosi költsége).

Lássuk tételesen, hogy mit kommunikál a polgármester, és ezzel szemben mi a valóság (pontosabban az érem másik oldala) a vendéglátást és a szállodaipart „megmentő” intézkedések kapcsán.

A szállodai szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára pályázatot hirdetett meg az önkormányzat, melynek eredményeképp 7 db. szállodának összesen 9.285.207 Ft támogatást ítéltek oda (március elejéig ennyit bíráltak el pozitívan a 10 pályázatból) . A polgármester szerint ez 88 munkahely megtartását jelenti.

Ezzel szemben, ha egy kicsit utánaszámolunk, kiderül, hogy egy munkavállaló bére átlagosan több mint 1 millió 200 ezer Ft-ba kerül egy szállodának a novemberi lezárás óta, ha a szektorra jellemző bruttó átlagbérrel (300 ezer Ft) számolunk, az önkormányzat támogatása viszont maximum 100 ezer forintot jelent egy munkavállalóra számolva. Amikor ezt megjegyeztük a polgármester közösségi oldalán, azt a választ kaptuk, hogy ez csupán „segít megmenteni a munkahelyeket”, mivel ez csak közösen sikerülhet, tehát „mindenki tegye hozzá a magáét.”

magyarkiraly.png

A polgármester a Magyar Király szállodával reklámozza a mentőcsomagját. (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Ez amúgy rendben lenne, viszont akkor

 

nem kellene azzal kampányolni, hogy ez a pályázat végül több mint 100 munkahely megmentését jelenti. Mert nem jelenti.

 

Nem beszélve arról, hogy márciusban bírálták el a pályázatot, ki tudja, mikor utalják a megítélt összegeket, a szállodák viszont november óta fizetik az alkalmazottakat, úgy, hogy gyakorlatilag nincs semmiféle bevételük.

Szintén nem elhanyagolható, hogy a székesfehérvári szállodákat, panziókat, szálláshelyeket üzemeltető vállalkozások száma nagyságrendileg több, mint a most támogatott 10 cég, vagyis legtöbben még pályázni sem látták értelmét.

„A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások és munkavállalók segítésére meghirdetett pályázatok mindegyike iránt nagy az érdeklődés” – olvasható a polgármester közleményében.

Ezzel szemben maga a polgármester ismerte el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a munkavállalóknak nyújtandó támogatásokkal kapcsolatosan, hogy „alig több mint 200 fő élt ezzel a lehetőséggel Székesfehérváron, ahol csak az ingázó munkavállalók száma több mint 32 ezer”. 

 

Tehát enyhén szólva nem egy sikertörténet ez az intézkedése sem az önkormányzatnak.

 

 A vendéglátószektor megmentésére irányuló segélycsomag kommunikációja (magával a segélycsomaggal ellentétben) is rendkívül hatásosra sikeredett: Cser-Palkovics András drámai hangvétellel jelentette be a Facebook-csatornáján, hogy saját hatáskörben hoz átfogó intézkedéseket a fehérvári önkormányzat a szektor megmentésére. Ennek legfőbb pontjai: elengedik a teraszdíjakat, valamint a bérleti díjakat azon vendéglátó üzletek esetében, amelyek tulajdonosai az önkormányzattól bérelnek helyiséget.

Kikértük az adatokat az önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy hányan bérelnek üzlethelyiséget, hányan fizetnek területhasználatért, mekkora összeget, illetve, hogy hány vendéglátóegység üzemel Székesfehérváron, hogy világosabb legyen, mekkora segítséget jelentenek ezek az intézkedések a teljes szektor számára.

Íme a számok: összesen 734 vendéglátással foglalkozó vállalkozás működik Székesfehérváron, ebből 9-et (!) érint a bérleti díjak elengedése (amely 3,4 millió Ft bevételkiesést az önkormányzatnak havonta), illetve 54 vendéglátóegység fizet közterület használati díjat a hozzá tartozó terasz után, ennek az elengedése kb. 7 millió Ft bevételkiesést jelent erre az évre, ez a hiány azonban nem közvetlenül az önkormányzat költségvetésében jelentkezik, mivel Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-hez folynának be ezek a bevételek egyébként.

fehervar_1.jpg

A teraszdíjak elengedése nagyrészt a belvárosban, illetve a Fő utcán lévő vendéglátóhelyeken segít, rajtuk sem sokat (Fotó: ÖKK - Önkormányzati Kommunikációs Központ)

Világosan látszik tehát, hogy a „mentőcsomagok” a célközönség nagyon kis százalékán segítenek csupán, rajtuk is nagyon kis százalékban:

 

a bérleti díjak elengedése pl. a szektor 1,2 százalékának segítség, a teraszdíjak elengedése a vendéglátóüzletek 7,3 százalékán segít, a bevételkiesésükhöz képest elenyésző mértékben.

 

A vendéglátós mentőcsomagot a polgármesteri kommunikáció meghirdetésétől kezdve nagy jelentőséggel bíró intézkedésként állítja be, illetve azt is sikerült elhitetnie a közvéleménnyel, hogy Székesfehérváron hoztak elsőként ilyen intézkedéseket. Ezzel szemben a teraszdíjak és a bérleti díjak elengedését már egyes fővárosi kerületi önkormányzatok is bejelentették korábban.

A címben megjelenő szuperhős jelző nem csupán öncélú ironizálás: Cser-Palkovics András kommunikációjának egyik erős pillére a közösségi médiában való jelenlét, amely nem merül ki saját Facebook-oldalában, létezik például egy Cser-Palkovics András csapata nevű oldal is, valamint a Fehérvári Polgári Közélet is a helyi Fidesz, illetve a polgármester narratíváit erősíti. Ugyanakkor a kedvencünk, s kétségkívül a legviccesebb a Hajrá Cserpa (a polgármester beceneve) nevű oldal, amely amolyan mémoldal, amely arra szakosodott, hogy vicces kis videó- és fotómontázsokban tulajdonítson valamilyen szupererőt a fehérvári polgármesternek.

cserpa.jpg

Cser-Palkovics András épp megmentette a szállodákat (Forrás: Hajrá Cserpa Facebook)

Kétségkívül üdítően hat a politikai kommunikációban a demagóg, közhelyes politikai kinyilatkoztatások mellett. Az oldal célja nyilvánvalóan a szórakoztatás, de naivak lennénk, ha nem tulajdonítanánk neki imázsépítő szerepet.

 

A fentiek alapján Cser-Palkovics Andrásnak valóban van valamiféle szuperereje, ez pedig nem más, mint a kommunikáció.

 

Ezzel azonban valójában nem ment meg senkit, csupán a saját brandjét, politikai karrierjét építi.

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr4316479818
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása