Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Padlón a fehérvári vendéglátósok

„A dobozolás nem vendéglátás”

2021. február 05. - Karet

A teljes kétségbeesés jellemzi a vendéglátószektor székesfehérvári szereplőit. Rögtönzött kutatást végeztünk, ki hogyan éli meg a november óta tartó lezárást, korlátozásokat, azok márciusig tartó meghosszabbítását, illetve mit szólnak Cser-Palkovics András segélycsomagjához.

Megkérdeztük egy-egy étterem, söröző, kávézó képviselőjét-tulajdonosát, mekkora bevételkiesést jelentettek nekik a veszélyhelyzeti intézkedések, igénybe tudják-e venni bármelyik részét az önkormányzat nemrég bejelentett segélycsomagjának (részletek a keretes írásban a cikk végén)? Ha igen, mekkora kompenzációt jelent ez a bevételkieséshez képest?

Kellett-e elbocsájtaniuk alkalmazottakat a novemberi lezárás óta, ha igen, ők igénybe tudják- e venni az egyszeri, 100 ezer Ft-os támogatást? Az iránt is érdeklődtünk, szerintük van-e szükség egyéb segítségre az önkormányzat részéről a vendéglátószektor számára, valamint, hogy meddig bírják még ezt a mostani helyzetet?  

A BEERÁLÓ Craft Beer Pub tulajdonosa elmondta, hogy nekik 75 %-os a bevételkiesésük, amely viszont az ő esetükben így is szép teljesítmény, tekintve, hogy a kocsmák, sörözők nagy része teljesen bezárt, alkoholos italokat jellemzően nem sörözőkből vásárolnak elvitelre az emberek.

Mivel azonban a Beeráló minőségi kisüzemi söröket forgalmaz csapolva – amellyel szinte egyedülállónak számít Székesfehérváron –, így van egy masszív törzsközönségük, amely – ezek szerint – kitart mellettük.

A Beerálón a teraszdíjak, illetve a bérleti díjak elengedése nem segít,

 

a mentőcsomag pályázható részét tudják igénybe venni, ami esetükben pár tízezer, maximum százezer forintot jelent. Ez a szokásos forgalmukhoz képest elenyésző.

A söröző tulajdonosa szerint azzal tudná még segíteni az önkormányzat a vendéglátás szereplőit, ha kedvezményt kapnának a helypénzre a városi eseményeken. A márciust még kibírják tartalékból, azután már ők sem tudják, hogyan tovább.

beeralo.jpg

A Beeráló sörcsapjai. A kisüzemi kifejezés most más hangsúlyt kap. (Fotó: Beeráló Facebook)

A Berényi úton található BOOM BIKE Coffee igényes reggelizőhely-kávézó. Tulajdonosai nem kevésbé elkeseredettek: „Még egy hónap kilátástalanság! Még egy hónap feszültség! Tudjuk, az egészségünk megkívánja..., de, kérdezzük, miért nem nyithatunk????” – írták közösségi oldalukon röviddel azután, hogy kiderült, március 1-jéig biztosan nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Ők is körülbelül 75 %-os bevételkiesésről számoltak be, annak ellenére, hogy mindent megpróbálnak a veszteségek enyhítése érdekében, például nemrég indították el a Boom Drive In-t, tehát amolyan áthajtásos, gyorsrendelős, ablakon kiadós szolgáltatást, ami természetesen kissé távol áll a villásreggeli-minőségikávé valós élvezetétől, viszont idevágó hasonlattal élve, azzal főznek, amijük van.

Az önkormányzati segélycsomaggal kapcsolatban elmondták, nem gondolják, hogy ez akkora segítség lenne, ami az eddig okozott kárt bármilyen formában kárpótolná. Szerintük drasztikus kormányzati döntésekre lenne szükség a szektor megsegítésére:

ami igazán motiválná a munkahelyek megtartását, újak létrehozását, a teljes járulékmentesség a munkavállalók szempontjából.

 

Ugyanakkor az önkormányzat is segíthetne a szakmán, a marketingköltségek terén, pl. ingyen/kedvezményes reklámfelületekkel. Mint mondják, lenne erre nézve ötletük.

boombike.jpg

A Boom Bike Coffee hóesésben (Fotó: Boom Bike Coffee Facebook)

A VINICZAI étterem ügyvezetője is válaszolt a kérdéseinkre. A segélycsomaggal kapcsolatban elmondta, hogy az étterem saját tulajdonú épületben működik, így sem a bérleti díj, sem a teraszdíj elengedése nem releváns számukra.

A családi étterem vezetőjének minden szavából árad az elkeseredettség: “Mi csak dolgozni szeretnénk végre, az lenne az igazi segítség, nem ezek a hangzatos látszatkönnyítések. Az, hogy anyagilag a padlóra küldenek bennünket, az egy dolog, de annak, aki alázattal műveli a szakmát, lelkileg még inkább megterhelő, hogy nem végezheti a munkáját a számára megszokott, vagy legalább elfogadható módon.

Belekényszerítenek minket egy olyan helyzetbe, hogy ha életben akarunk maradni, sok kompromisszumot kell kötnünk, amely a minőség rovására megy, viszont ezt mi nem szeretnénk. A dobozolás nem vendéglátás. Mi, vendéglátósok lemaradunk a legnagyobb értékről: a boldog, elégedett mosolyról, dicsérő szavakról, amellyel a munkánkat illetik. A legnagyobb ellenség pedig az a bizonytalanság, amelyben a nyitást illetően tartanak bennünket.”

Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak ki, ezt a választ kaptuk:

“Idén 100 éve nyitottuk első üzletünket. Biztos nem most fogjuk feladni!”

 viniczai.jpg

A Viniczai csapatának egy része (Fotó: Viniczai's Restaurant & Bar Facebook)

Egy másik söröző képviselője is válaszolt kérdéseinkre, de kérte, ne említsük őket név szerint. Nekik 100 %-os a bevételkiesésük, hiszen zárva vannak, nem volt lehetőségük házhoz szállításra, elvitelre berendezkedni. Az épület, amelyben működnek, a saját tulajdonuk, így rájuk sem vonatkozik a segélycsomag két legfőbb pontja, a bérleti- és teraszdíjak elengedése.

A 30 milliós segélyalap kapcsán kiemelte: nem gondolja, hogy ez a keretösszeg nagyban segíti egy 100 ezres város vendéglátóhelyeinek a helyzetét. Kifejtette:

nagyon pengeélen táncolnak, ebben a helyzetben eléggé bizonytalan a vállalkozás jövője, nem fogják tudni már sokáig fenntartani ezt az állapotot.

 

Azt ki kell még emelni, hogy az általunk megkeresett vendéglátóhelyek közül sehonnan sem bocsájtottak el alkalmazottat (a Viniczai éteremben két fő felmondott, “nem bírták a bizonytalanságot”), viszont a fentiekből is látható, teljes az elkeseredettség, a kilátástalanság érzése a helyi vendéglátósok körében.

Anyagilag és lelkileg is megterhelő ez a mostani helyzet, sokan igazságtalannak is tartják, hogy a vendéglátást sújtják a legjobban a járványügyi korlátozások. Ugyanakkor minél tovább tart ez az állapot, annál nehezebb lesz talpra állni mindenkinek.

Annyi biztos, hogy amennyiben a jelenlegi szigor még hónapokig fennmarad, a székesfehérvári vendéglátás szegényebb lesz több meghatározó, magas minőséget képviselő hellyel.

A végső megoldás: a teljes NYITÁS!

A Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere által meghirdetett – a helyi vendéglátás megsegítésére irányuló – segélycsomag főbb pontjai:

 

  1. 2021-ben nem kell teraszdíjat, kitelepülési díjat fizetniük a székesfehérvári vendéglátósoknak.
  2. Elengedik a bérleti díjat azoknak a vendéglátó üzleteket működtető vállalkozásoknak, akik az önkormányzattól bérelnek helyiséget.
  3. Akik a vendéglátás területén dolgoztak, és elvesztették munkájukat, munkanélkülivé váltak november 1. után, ők kérelmezhetik az egyszeri 100 ezer forintos önkormányzati támogatást.
  4. A vendéglátóipari vállalkozások részére a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap (30 millió Ft bővíthető keretösszeggel) támogatásaira benyújtható pályázat előkészítése zajlik, a felhívás hamarosan megjelenik.

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr216416462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2021.02.06. 08:35:12

Ilyen a válság, a nem létfontosságú, kvázi luxus szolgáltatások mennek tönkre először. A vendéglátás, turizmus pont ilyen.

Emmett Brown 2021.02.06. 12:20:45

@DFK: nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy törvény van a zárvatartásról.

Bkkzol 2021.02.06. 13:42:36

Az akármilyen támogatást a vendéglátó és turisztikai, szórakoztató iparban a 2019-es bevételeik alapján kellene kiszámolni amennyiben nem volt adó és munkaügyi szabálysértésük. Azok a zenészek akik bevételük 80%-át letitkolták, vendéglátásban nem bejelentett dolgozókat foglalkoztatott nem lehet mit kezdeni. Ha azonos támogatást kapnának az adóelkerülők és becsületes vállalkozók elég demoralizáló lenne.

Buchhalter 2021.02.06. 15:39:46

@DFK: ezzel a negatív beszólásoddal véleményezted kvázi 200 ezer embertársad munkáját. Az igazi luxus az, hogy te beszológatsz! A válságot kik is idézték elő? A média és az őket vezérlő felső tízezer + a politikusnak nevezett megélhetési bűnözök. Persze ez globálisan értendő. Szerinted még meddig lehet elhúzni a covid hisztit? Egyre több szektorba gyűrüzik be és ha nem lépnek egy, normálisat a vezéreink ,elszabadul a pokol.Na akkor mi lesz veled?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.06. 17:09:29

@Buchhalter: A féktelen fogyasztás és zabálás a bolygó totális kizsákmányolását jelenti. A covid, ha úgy tetszik egyfajta visszaszabályozása ennek a folyamatnak. Persze a covid is a gátlástalan fogyasztás következménye. Sajnálom a vendéglátósokat, de ez élővilág számára kedvező az, ami az utóbbi 11 hónapban történt. A II. világháború évei alatt pl. regenerálódni tudott az Atlanti-óceán élővilága. Minden rosszban van valami jó..

torró 2021.02.06. 18:13:40

Sajnos ez nyomorult helyzet az egész világra nézve. Főleg ezeken a szinteken, ahol nem milliárdosok próbálnak megélni. Azért egy kicsit értetlenkedni fogok. Nekem 84-l itt a Balatonon 25 éven keresztül volt fagyizóm Pizzériával együtt. Szezonális, vagyis jó volt ha június elsején kinyitottunk, de aug végén bezártunk. Három hónap volt arra, hogy az egész évi kiadások fedezve legyenek, és a következő nyitáskor fel tudjuk tölteni az üzletet. Tudom kissé más az állandó nyitva tartó üzlet működése, Ha ennyire nem rentábilis az üzlet hogy nincs megfelelő tartalék képződés, akkor valami nem stimmel. Mert nem csak vírus járvány jöhet közbe. Szóval nekem 75 óta volt folyamatos vállalkozásom. Mégsem nagyon értem hogy gyakorlatilag még csak egy évről beszélünk. És máris tönk szélén volna mindenki? Lehet, hogy velem van a baj?
süti beállítások módosítása