Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Jogsértéssel ünnepelte a gyermekjogok világnapját a fehérvári képviselő

2021. december 01. - Karet

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő egy olyan videót tett közzé nemrég közösségi oldalán a gyermekjogok világnapja apropóján, amelyet a Székesfehérvári Civil Központban ez alkalomból tartott eseménysorozaton készült. Ezen természetesen a részt vevő gyermekek is feltűnnek, többen felismerhetően, viszonylag közelről, ahogyan a politikus elsuhan mellettük, miközben a kampányvideót készíti.

gyerek2.jpg

Talán még most sem világos sok politikus számára, hogy ha egy videót készít saját magáról, amelyet aztán megoszt különböző csatornákon, hogy magát népszerűsítse, az tulajdonképpen kampányeszköz. Ha pedig ezeken a videókon kisgyermekek is szerepelnek, anélkül, hogy őket vagy szüleiket erről megkérdezték volna, az tulajdonképpen a képmásukkal való visszaélésnek minősül.

A politikus videója tehát tulajdonképpen jogsértő, a benne megjelenő gyermekek személyiségi jogait sérti, mindezt a gyermekjogok világnapján.

 

Amikor ezt megjegyeztük a képviselő közösségi oldalán, egyszerűen törölték a hozzászólásunkat.

Vargha Tamáshoz egy korábbi bejegyzésünkben tárgyalt hasonló eset is fűződik: szintén az ő közösségi oldalán jelent meg egy videó fizetett politikai hirdetésként, amelyben szintén gyermekek jelennek meg, ráadásul egy iskolai program részeként. Azon az eseményen politikusok írtak alá egy megállapodást, amely ugyan hivatalosan arról szólt, hogy "elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára", gyakorlatilag egy újabb megjelenési lehetőség volt a politikusok számára, továbbá - feltételezhetően - szintén engedély nélkül használhatták a gyermekekről készült felvételeket.

Akkor frissítsük fel az említett cikkünkben is idézett alapelveket, amelyet egy gyerekjogi alapítvány ajánl a politikusok figyelmébe:

Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár.

A gyerekek nem használhatók politikai célokra.

A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.

Minden alkalom, amikor egy politikus gyerekekkel találkozik, és erről a nyilvánosság számára elérhető felvétel készül, kampánytevékenységnek minősül, mely a hatályos szabályozás szerint bírság kiszabását vonja maga után. Nem készítünk ezért képeket, videókat gyerekekkel, és azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatjuk.

"Egy nap, ami a gyerekekről szól" - emeli ki a Székesfehérvári Civil Központ eseményét beharangozó anyag címe. Vargha Tamás tett róla, hogy ne csak a gyerekekről, hanem róla is szóljon, illetve a kormánypropagandáról: "A mi célunk, a magyar kormány célja, hogy megerősítsük a gyermekek egészséges fejlődéséhez való jogának a védelmét." Nos, egy politikus úgy járulhat ehhez hozzá legjobban, ha nem tesz közzé hasonló videókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr5216770920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása