Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Politikusok gyermekdíszletben

2021. február 09. - Karet

Egy székesfehérvári általános iskola tanulója énekli a himnuszt egy olyan sajtóeseményen, amelyen politikusok írnak alá egy megállapodást. A tankerület szerint nincs ezzel semmi probléma.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0020.jpg 

Divatos kifejezés lett az utóbbi időben a „politikai pedofília”, főként választási kampányok idején, természetesen saját ellenfelüket szokták azzal vádolni egyes politikusok, hogy gyermekeket használnak fel a kampányban saját imázsuk építésére, tehát tulajdonképpen politikai haszonszerzésre.

 A legutóbbi, vitát kiváltó eset a borsodi időközi választás alkalmával történt: a fideszes jelöltet, Koncz Zsófiát

marasztalta el a tiszaújvárosi választási bizottság, amiért saját Facebook-oldalára olyan kampányfotókat posztolt, amelyeken gyerekek körében látható.

 

A helyi választási bizottság ugyan megállapította, hogy jogszabálysértés történt, és felszólította a fideszes jelöltet, hogy törölje le a közösségi oldaláról a képeket, de bírságot nem szabott ki. A fotók a mai napig fent vannak a már megválasztott képviselő oldalán.

koncz_1.png

Koncz Zsófia azóta sem törölte le Facebook-oldaláról a kifogásolt fotókat (Fotó: Koncz Zsófia Facebook)

Egy kiélezett választási kampány idején természetesen még érzékenyebb ez a téma, mondhatni puskaporos hordó, de mi a helyzet „békeidőben”? Gyakran hangoztatott politikai toposz, hogy a kampány négy évig tart, és ennek a mezei politikusok időről-időre túlbuzgó stréber módjára próbálnak eleget tenni: mindenhol ott vannak, ahol átadnak egy darabka aszfaltot, egy játszótéri hintát, egy emléktáblát.

 És természetesen ott sündörögnek a gyermekek körül, hiszen köztudott, hogy a gyermekeknek a legjobb a reklámértékük. A nemzeti köznevelési törvény tiltja, hogy az iskolákban politikai célú eseményt szervezzenek, ezért ezt próbálják is elkerülni általában. Viszont vannak itt is kiskapuk, például hogy nem pártpolitikusként, hanem választott tisztségviselőként, egy „független” szervezet vezetőjeként vesznek részt egy eseményen, és nem konkrétan egy iskolában, hanem egy alternatív helyszínen.

Hasonló eseményre került sor a székesfehérvári Heimer-házban, ahol együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola „abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.”

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő, Mészáros Attila (Fidesz) alpolgármester és Simicskó István (KDNP) országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter, a sportszövetség elnöke is. Ugyan ez az esemény kapcsolódik magukhoz a gyermekekhez, hiszen őket akarják hazafias viselkedésre nevelni, ugyanakkor

 

egy ilyen együttműködési megállapodás sajtónyilvános aláírása legkevésbé sem a gyermekekről szól, sokkal inkább a politikusok parádéja.

 

Túl száraz és emészthetetlen lett volna, amint öt öltönyös úr semmitmondó frázisokat puffogtat, és aláír valami papirost, ezért kirendeltek néhány gyermeket az érintett iskolából, hogy rajtuk szemléltessék, hogyan is nevelnek majd igazi hazafikat belőlük: H. Boglárkával, a Vasvári iskola 6. osztályos tanulójával például elénekeltették a Himnuszt, illetve néhány huszárjelmezes fiú is szerepet kapott az eseményen, hogy pontosan mit, nem derül ki a beszámolókból, viszont részletesen idézik mindegyik politikus mondandóját.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0020.jpg

 Balra: politikus, politikus, tankerületi igazgató, iskolaigazgató, politikus. Jobbra: a gyerekek (Fotó: szekesfehervar.hu)

Megkerestük a Tankerületi Központot, hogy arról érdeklődjünk, hogy a törvényi tiltáson túl létezik-e valamiféle belső szabályrendszer, protokoll, amely annak megakadályozására irányul, hogy a tanulók bármilyen módon bevonódjanak politikai eseményekbe? A tanulók milyen módon lettek kiválasztva az eseményen való szereplésre, önként jelentkeztek vagy kijelölték őket? Szüleiket előzetesen tájékoztatták-e arról, hogy gyermekeik ezen az eseményen részt vesznek, kérték-e a beleegyezésüket?

 A tankerület szerint ez nem politikai esemény volt, hanem „a Nemzeti Alaptanterv részét képező, össznemzeti érdekű hazafias neveléssel összefüggő megállapodás aláírása.” A diákok műsorára való felkészülés pedig az oktatási tevékenység része, a szüleiket pedig természetesen tájékoztatták, hogy gyermekeik részt vesznek ezen az eseményen. Szerintük a törvényi szabályozáson túl nincs szükség arra, hogy ők külön is foglalkozzanak azzal, hogy a tanulók bizonyos politikai eseményen való szerepeltetése problémás-e.

 Bár erősen vitatható ez az érvelés, fogadjuk el, hogy így van. Ugyanakkor ezzel még nincs vége a történetnek:

 

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő ugyanis a Facebook-oldalán fizetett politikai hirdetésben futtatta az eseményen készült videót, amelyben természetesen a gyermekek is megjelennek.

 

untitled.png

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő fizetett politikai hirdetése a Facebook-on (Képernyőfotó a már inaktív hirdetésről)

Viszont így már személyiségi jogi problémák is felmerülnek, hiszen ez minősülhet a képmásukkal való visszaélésnek. Erre a felvetésünkre a tankerület válaszában kifejtette: ha ez a részt vevő gyermekek szüleinek nem tetszik, perelhetnek.

Körülnéztünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapján, hogy tájékozódjunk, hogyan közelítik meg ezt a témát a szakemberek, akiknek tényleg a gyermekek jogainak tiszteletben tartása a legfőbb szempontjuk.

Politikusok figyelmébe ajánlják az alábbi irányelveket:

 

  • Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár.

 

  • A gyerekek nem használhatók politikai célokra.

 

  • A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.

 

  • Minden alkalom, amikor egy politikus gyerekekkel találkozik, és erről a nyilvánosság számára elérhető felvétel készül, kampánytevékenységnek minősül, mely a hatályos szabályozás szerint bírság kiszabását vonja maga után. Nem készítünk ezért képeket, videókat gyerekekkel, és azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatjuk.

 

  • Nem használjuk jogosulatlanul a gyerekek személyes adatait és képmását. Nem készítünk és osztunk meg olyan felvételt, amihez az érintett gyerek nem adta hozzájárulását. Amennyiben a gyerek 14 éven aluli, ez akkor sem megengedett, ha egyébként a gyerek vagy a törvényes képviselő ehhez hozzájárulását adja.

 

hinta2.jpg

A gyermekjogi alapítvány is kampányol, csak épp a gyermekek védelmében  (Fotó: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapja)

 

Világosan látszik, hogy

a gyermekek jogaival foglalkozó szakemberek teljesen másképp ítélik meg a gyermekek szerepeltetését politikusok jelenlétében, mint maguk a politikusok, a tanügyi vezetők.

 

Utóbbiak szerint az nem probléma, hogy egy egyértelműen politikai esemény aláfestéseként szerepeltetnek gyermekeket, aztán fizetett politikai hirdetésben is használják az ezen készült felvételeket.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0184.jpg

 (Fotó: szekesfehervar.hu)

A köznevelési törvény erre vonatkozó pontja tökéletesen illik erre az eseményre: „(...) felügyeleti időben mind az intézmény területén, mind az azon kívül tartott programokon senki, aki kapcsolatba kerül a gyerekkel, nem folytathat párttal vagy párthoz kötődő szervezettel (Sportszövetség!) kapcsolatba hozható politikai célú tevékenységet. A Ptk. védi a képmáshoz és hangfelvételhez való jogot. Kiskorúak helyett a szülő kezdeményezhet polgári pert, ha a gyermekéről a politikus engedélye nélkül készít fényképet vagy videót és azt saját népszerűségének növelésére használja fel.”

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr5016421008
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása