Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Fehérváron is a Fidesz nyakán a Tisza

2024. június 11. - Karet

Alig több mint felét kapta a Fidesz listája a fideszes Cser-Palkovics Andrásra adott szavazatokhoz képest Székesfehérváron. Cser-Palkovics: 33 259, Fidesz: 18706.

 

Bár a fideszes jelölt, a jelenlegi polgármester, Cser-Palkovics András fölényes győzelme elhomályosítja a további eredményeket, ennek ellenére akad néhány helyi érdekesség a választásokkal kapcsolatban. Az egyik, ami szembetűnő, hogy az EP-választáson a Fidesz listája csupán 18706 szavazatot kapott, a Tisza párt eredménye alig marad el ettől (15793).

cserpa_1.jpg

Cser-Palkovics András népszerűsége Székesfehérváron töretlen: 74 százalékkal, fölényesen nyerte a polgármesterválasztást

 

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a regnáló polgármester sokkal népszerűbb helyben a Fidesznél, sőt talán kijelenthető, hogy Cser-Palkovics annak ellenére ennyire népszerű, hogy fideszes, viszont alternatíva híján az eddig nem derült ki, hogy mekkora a kormánypárt valódi támogatottsága. Székesfehérvárt mindenki elkönyveli, mint fideszes várost, a mostani EP-eredmények viszont nagyon nem ezt mutatják: a Fidesz listája 18706 szavazatot kapott, az ellenzéki pártok – még ha a Mi Hazánkat ki is vesszük a képletből – pedig összesen 25902-őt.

eredmenyek1.jpg

Tehát ha csak a pártpolitikai támogatottságokat nézzük, akkor a Fidesz bizony kisebbségben van Székesfehérváron. Az ugyan már többször kiderült, hogy a szavazatok nem összeadhatók, illetve Cser-Palkovics Andrást sem lehet csak úgy kivenni a képletből, az viszont kijelenthető, hogy a Tisza párt támogatottsága a Fideszéhez mérhető helyben, és ha sikerül integrálnia a többi ellenzéki párt szavazóinak nagy részét, a kormánypárt elvileg bajban is lehet helyben egy soron következő választáson.

eredmenyek2.jpg

Jelenleg ugyan nem kell aggódnia a Fidesznek, hiszen az önkormányzati választásokon az ellenzéki jelölt (a most egy egyesület színeiben induló, DK-s Földi Judit) mindössze 12,78 százalékot kapott, igaz ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a helyhatósági választások sokkal inkább a személyekről szólnak, semmint a pártokról, ugyanakkor az EP-eredmények mutatják, Székesfehérváron is „árad a Tisza”, ezért egy következő parlamenti választáson a Fidesznek akár lehet félnivalója helyben az egyéni választókerületekben egy addig esetlegesen felépített, népszerű egyéni Tisza-párti jelölttel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://feherzona.blog.hu/api/trackback/id/tr9018425873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása