Fehérvár feketén-fehéren

Fehér Zóna

Fehér Zóna

Momentumos a DK-snak: tűnj el a közéletből!

2024. június 14. - Karet

„Fel kéne ismerni, hogy a politikai karaktered halott, mindig 'Off-shore Juci' maradsz, országosan pedig 'az nő akit olyan furcsán megölelt Gyurcsány'.” Kifejezetten indulatos bejegyzésben ment neki Rédei Norbert, a Momentum székesfehérvári politikusa Földi Juditnak (korábban Ráczné), a DK képviselőjének, aki a Fehérvárért Közösen egyesület keretében indult el az önkormányzati választáson Cser-Palkovics András jelenlegi fideszes polgármester ellen.

 redei1.jpg

Balra Rédei Norbert, a Momentum politikusa, itt még Földi Judittal közös frakcióban a székesfehérvári közgyűlésben

 

Mint ismert, Cser-Palkovics hatalmas fölénnyel nyert, több mint 74 százalékát gyűjtötte be a szavazatoknak, Földi Judit kevesebb mint 13 százalékával szemben. A választás másnapján a DK politikusa egy rövid köszönetfélét posztolt a közösségi médiában, ebben a közéleti tevékenységének a folytatását is előrevetítette, amely részben nem meglepő, ugyanis jelenleg is parlamenti képviselő, viszont mégis az önkormányzati ciklusról beszél: „A következő öt évben is Önökért fogok dolgozni, tiszta szívből, Fehérvárért közösen, felelősen.” Rédei, aki jelenleg önkormányzati képviselő a Momentum színeiben, szintén Facebook-bejegyzésben reagált, azzal vádolva Földi Juditot, hogy nem vállalja a felelősséget a súlyos vereségért: „Tudom, hogy már tegnap este elkezdtétek okolni a kutyapártot, a Cser-Palkovics kommunikációs gépezetet, a Momentumot amiért megosztotta az ellenzéket, Magyar Pétert, az éghajlatváltozást, a holdciklusokat, a turáni átkot és még lehetne sorolni. Senki nincs abban a közegben, aki el meri neked mondani az igazságot és te magad sem rendelkezel befogadókészséggel de azért teszek egy próbát.

 

A választók 87 százaláka mondott rád nemet. Ilyen vereség után a közélettől kéne visszavonulnod. Fel kéne ismerni, hogy a politikai karaktered halott, mindig 'Off-shore Juci' maradsz, országosan pedig az nő akit olyan furcsán megölelt Gyurcsány”.

 

Földi Judit neve a 2021-es ellenzéki előválasztáson vált először országosan ismertté (akkor még a férje nevét használva Rácné Földi Juditként), amikor a Válasz Online írta meg róla, hogy az ellenzéki pártok által elfogadott szabályokkal ellentétben offshore érdekeltségei vannak. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy elveszítette az előválasztást az MSZP-s Márton Rolanddal szemben. Az előválasztás után sem ült el az ügy, mivel Földi Judit beperelte a Válasz Online-t, mivel szerinte megalapozatlanul írták róla, hogy offshore cégben érdekelt. Szintén nagy visszhangot váltott ki, hogy ebben az ügyben Schiffer András képviselte. A pert egyébként harmadfokon, a Kúrián is elvesztette a DK-s képviselő a Válasz Online-nal szemben.

 

A Momentum már korábban, az országos szervezetek szintjén is összeütközésbe került a DK-val Földi Judit miatt, a ugyanis Momentum mint jelölőszervezet nem támogatta, hogy ő üljön be az Országgyűlésbe a Kordás László tragikus halála miatt megüresedett parlamenti helyre. Mint ismeretes, végül mégis országgyűlési képviselő lett Földi Juditból, sőt a beiktatása után szintén

az ő nevétől csengett az országos sajtó, miután Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben gratulációként hosszasan ölelgette.

 

Rédei Norbert egyébként frakciótársa is volt a székesfehérvári közgyűlésben Földi Juditnak, mielőtt utóbbi országgyűlési képviselő lett, a fent említett Momentum-DK-csörte kapcsán azt nyilatkozta, hogy helyben jól együtt tudtak dolgozni, de természetesen egyetértett pártja kifogásaival, miszerint

„aki hazudott és offshore botrányba keveredett”, az ne legyen parlamenti képviselő.

 

A Momentumos politikus szerint az is „kifejezetten undorító” hogy Földi Judit szerinte végig kampánycélokra használta a saját gyermekét. „Kérlek, ne azon gondolkozz, hogyan fogsz '26-ban a gyermekedre kampányt építeni, gondolkozz a visszavonuláson te is, hatalmas segítség ez Fehérvárnak, ennél nagyobb munkát Gyurcsány Ferenc képviselőjeként nem végezhetsz a baloldali emberekért.”

Fehérváron is a Fidesz nyakán a Tisza

Alig több mint felét kapta a Fidesz listája a fideszes Cser-Palkovics Andrásra adott szavazatokhoz képest Székesfehérváron. Cser-Palkovics: 33 259, Fidesz: 18706.

 

Bár a fideszes jelölt, a jelenlegi polgármester, Cser-Palkovics András fölényes győzelme elhomályosítja a további eredményeket, ennek ellenére akad néhány helyi érdekesség a választásokkal kapcsolatban. Az egyik, ami szembetűnő, hogy az EP-választáson a Fidesz listája csupán 18706 szavazatot kapott, a Tisza párt eredménye alig marad el ettől (15793).

cserpa_1.jpg

Cser-Palkovics András népszerűsége Székesfehérváron töretlen: 74 százalékkal, fölényesen nyerte a polgármesterválasztást

 

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a regnáló polgármester sokkal népszerűbb helyben a Fidesznél, sőt talán kijelenthető, hogy Cser-Palkovics annak ellenére ennyire népszerű, hogy fideszes, viszont alternatíva híján az eddig nem derült ki, hogy mekkora a kormánypárt valódi támogatottsága. Székesfehérvárt mindenki elkönyveli, mint fideszes várost, a mostani EP-eredmények viszont nagyon nem ezt mutatják: a Fidesz listája 18706 szavazatot kapott, az ellenzéki pártok – még ha a Mi Hazánkat ki is vesszük a képletből – pedig összesen 25902-őt.

eredmenyek1.jpg

Tehát ha csak a pártpolitikai támogatottságokat nézzük, akkor a Fidesz bizony kisebbségben van Székesfehérváron. Az ugyan már többször kiderült, hogy a szavazatok nem összeadhatók, illetve Cser-Palkovics Andrást sem lehet csak úgy kivenni a képletből, az viszont kijelenthető, hogy a Tisza párt támogatottsága a Fideszéhez mérhető helyben, és ha sikerül integrálnia a többi ellenzéki párt szavazóinak nagy részét, a kormánypárt elvileg bajban is lehet helyben egy soron következő választáson.

eredmenyek2.jpg

Jelenleg ugyan nem kell aggódnia a Fidesznek, hiszen az önkormányzati választásokon az ellenzéki jelölt (a most egy egyesület színeiben induló, DK-s Földi Judit) mindössze 12,78 százalékot kapott, igaz ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a helyhatósági választások sokkal inkább a személyekről szólnak, semmint a pártokról, ugyanakkor az EP-eredmények mutatják, Székesfehérváron is „árad a Tisza”, ezért egy következő parlamenti választáson a Fidesznek akár lehet félnivalója helyben az egyéni választókerületekben egy addig esetlegesen felépített, népszerű egyéni Tisza-párti jelölttel szemben.

Fejér vármegyei „civileket” is kiképzett a Megafon

Törő Gábor móri fideszes képviselő lánya és a székesfehérvári Válasz Független Civilek egyesület jelöltje is részt vett a Megafon képzésén

A Lakmusz.hu portál indított egy cikksorozatot, amely azt járja körül, hogy a Fideszhez köthető Megafon Központban kapott képzést több, magára civilként hivatkozó influenszer, aki független konzervatív, jobboldali véleményvezérként határozza meg magát, a portál szerint ugyanakkor sokan közülük fideszes, fidelitasos politikusok vagy azok hozzátartozói, illetve a mostani választásokon induló, a lap szerint „álfüggetlen” politikusok.

 

„Hétköznapi facebookozóknak tűnnek, valójában a Megafon képezte ki őket” - szól az egyik cikk címe, tehát a fő állítás már itt szerepel: ezek az influenszerek alapvetően titkolják, legalábbis nem kérkednek azzal, hogy a Megafon képzésén vettek részt, vagyis, ha nem is mondhatjuk, hogy egy propagandahálózat részei, azért mégiscsak a Fidesz kommunikációjának szerves részének tekinthető szervezet tanfolyamán jártak.

A cikk szerzője azt állítja, hogy a Megafon oldalán megjelent nyilvános csoportképek alapján azonosították be a politikus-influenszereket, ugyanakkor a Telex már korábban írt arról, hogy egy informatikai hiba következtében kiszivárogtak a Megafon képzésére jelentkezők adatai. A Telex anyagában részletek is szerepelnek a jelentkezések szövegeiből, a többi között ez is: "'Szeretnék kifejezetten a videókészítésre koncentrálva fejlődni. […] A vármegyei munkámat, ezáltal elnök urunkat is tudná segíteni, ha felkészültebb lennék ezen a téren' – írta egy Fejér vármegyei független önkormányzati képviselő a közgyűlés fideszes elnökére utalva."

 

A cikk egyik fontos állítása, hogy a Megafon-képzést elvégzők között 68-an konkrétan politikusok, ebből 62-en fideszesek. A maradék 6 politikus a lap szerint „elvileg” független, ezek között van a Székesfehérváron polgármesterjelöltet és egyéni képviselőjelölteket, valamint vármegyei listát is állító Válasz Független Civilek egyesület tagja, Szili Csaba Gergely, aki jelenleg is a Fejér Vármegyei Közgyűlés képviselője, és az idei önkormányzati választásokon is indul (megyei listán, illetve Sukorón egyéni listás jelöltként). Érdekesség még, hogy a lap szerint szintén elvégezte a Megafon képzését Törő Gábor (Fejér Vármegye, 2. számú egyéni választókerület) országgyűlési képviselő lánya is.

 

civil1.jpg

                                Szili Csaba Gergely politikus, influenszer

 

Kérdések a Válasz körül

 

 A Válasz Független Civilek egy érdekes képződmény Székesfehérváron. Működése viszont elég sok kérdést vet fel. Külső szemlélő számára egy baráti társaságnak tűnik, amely a helyiek számára leginkább a Székely Bál szervezése kapcsán lehet ismerős. A választási kampányban viszont rendkívül aktívak, legelsőként plakátolták tele a várost a helyi képviselőjelöltjeik arcképével, szinte szó szerint mindegyik székesfehérvári oszlopon az ő plakátjuk volt hetekkel a többi párt plakátjainak megjelenése előtt.

A közösségi médiában is jelen vannak (az utóbbi hónapban kb. 190 ezer Ft értékben hirdettek a Facebook-on), egész jó minőségű rövid videókkal, posztokkal, amelyekben viszont alig fogalmaznak meg kritikát a jelenlegi városvezetéssel kapcsolatban. Igaz ez az eddigi működésükre is, a Cser-Palkovics András fémjelezte városvezetést szinte soha nem kritizálják, sőt gyakran annak narratíváit erősítik, például a sportlétesítmények (stadion, sportcsarnok) építése kapcsán.

A legutóbbi országgyűlési választáson a szervezet vezetője, Juhász László, a saját bevallása szerint, elgondolkodott ugyan az induláson, végül a fideszes jelöltet, Vargha Tamást támogatta, pontosabban nyilvánosan megvallotta, rá fog szavazni.

A helyi média is látványosan kesztyűs kézzel bánik az egyesülettel, sőt gyakorlatilag választási kampányfilmet forgatott velük a fideszes önkormányzat által fenntartott Fehérvár Televízió, illetve a Mediaworks-höz tartozó Feol.hu is abszolút pozitívan ír róluk, a választáson való indulásukról egy PR-cikknek is beillő anyagban.

 

A Válasz elnöke, Juhász László egyébként ott ül a székesfehérvári közgyűlésben is függetlenként, de korántsem ellenzékiként. Rendszeresen a fideszes képviselőkkel szavaz, sőt a Feol.hu-n bírálja a helyi ellenzéket például azért, mert az ellenzéki frakció tagjai az Arconic-Köfém sztrájkoló dolgozóit javasolták valamilyen helyi díjra (Juhász szerint ezzel a fehérvári gazdaság leállását ünnepelné a helyi „baloldal”) vagy azért, mert az ellenzék nem szavazta meg a futballklub 150 milliós támogatását a helyi költségvetésből.

 

Juhász László egyébként az általa vezetett egyesület székesfehérvári polgármesterjelöltje is, vagyis hivatalosan a fideszes Cser-Palkovics András polgármester kihívója. A választáson való indulásának célja ugyanakkor - az erőviszonyokat tekintve - sokkal inkább az ellenzéki szavazatok megosztása lehet reálisan, vagyis hogy elcsípjen néhány szavazatot a DK-s Földi Judittól, aki szintén egy civil szervezet jelöltjeként indul.

Ez természetesen csak feltételezés, nem tudjuk, mi a valódi célja a Válasz Független Civilek egyesületnek az önálló polgármesterjelölt indításával, reális esélye ugyanis az ellenzéki jelöltnek, Földi Juditnak sincs Cser-Palkovics Andrással szemben, aki sokkal népszerűbb a Fidesznél helyben, ezért csak az lehet a valós céljuk, hogy képviselőt juttassanak be a helyi közgyűlésbe.

civil2.jpgJuhász László és Szili Csaba Gergely a Fehérvár TV anyagának borítóképén

 

Kérdéseket tettünk fel a Válasz Független Civilek egyesületnek e-mailen és a Facebook-oldalukon is arra vonatkozóan, hogy valóban részt vett-e a képviselőjük a Megafon képzésén, ha igen, mi a véleményük arról, hogy a fideszes propagandagépezet részének tekintett szervezet tanfolyamán vett részt az egyik tagjuk, tudomásuk szerint kap-e/kapott-e valamikor bármilyen anyagi vagy egyéb támogatást a Megafontól Szili Csaba Gergely akár az Egy konzervatív punk Facebook-oldala (amely inaktívnak tűnik az utóbbi időben, az utolsó bejegyzés 2023-as) üzemeltetéséhez, vagy egyéb közéleti, véleményformáló tevékenységéhez, de választ nem kaptunk.

Orbán Viktor fehérvári aranyköpései

"Ha nincs szerelem, nem lesz győzelem"

Kampányzáró nagygyűlést tartott a Fidesz Székesfehérváron, ahol Orbán Viktor is felszólalt. Beszédét nagyrészt anekdotákból, aranyköpésekből, gyakran ismételgetett szlogenekből rakta össze, azért akadt köztük egy-két ínyencség is. Ezekből válogatunk.

 

orban.jpg

„Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk.”

„Isten éltesse Cser-Palkovics polgármester urunkat.”

„A móriakban mindig meg lehet bízni.”

„Ha Fehérvár belső részében nyerünk, akkor az egész országban nyerünk. Kérem, érezzék át ennek a súlyát.”

„Elterjedt, hogy itt kampányzáró esemény lesz. Eszünk ágában sincs semmit bezárni, ez egy nyitóesemény.”

„Szép dolog a televízió a rádió, a Facebook, a többi hókuszpókusz, ezek mind fontosak és hasznosak, de a kampány csak akkor kampány ha személyesen is találkozunk egymással.”

„Szenvedély nélkül nincsen kampány, ha nincs szerelem, nem lesz győzelem.”

 

„Tizenhárom óránk lesz arra, hogy győzzünk.”

„Az ellenfél is a számunkra kedvező, megbillent állapotban van.”

„Ma reggel azt hallottam, hogy valami halálcsillaggal fogunk kísérletezni majd a választás végén.”

orban2.jpg

„Volt már olyan választás, amikor szombaton nyertünk, aztán meg hétfőn is, de vasárnap vesztettünk.”

„Aki egyszer forró tejjel a száját megégette, az jól teszi, ha a hideg vizet is fújva issza.”

„Sokan mondják, hogy az ellenfél csal. Mi ebben a meglepő?”

„Az ellenzék évek óta kampányol, nekünk van ebben egy kis hátrányunk, nekünk kormányoznunk is kell.”

„A kormányzás olyan, mint a biciklizés, ha az ember nem tekeri, akkor eldől.”

 

„Mi már láttunk néhány válságot. Szinte csak azt láttunk: vörösiszap, dunai árvíz, tiszai árvíz, menekült..., migránsválság.”

„Én mindig is támogattam a kezdőket. Szerettem ha valaki hátulról fut előre. Nem születhet mindenki ezüstkanállal a szájában.”

„Miért ne jöhetne az Alföldről is bárki, aki úgy gondolja, hogy átveszi az ország kormányrúdját?”

 

„Mindig eszembe jut Kovács Ferenc mesteredzőnknek, Feri bácsinak az intelme, aki itt volt a Videotonnak az edzője, aki, mikor edzőt kerestek és egy fiatal edzőt ajánlottak be neki, akkor azt mondta jó, jó, biztos tehetséges, fiatal, de ne nálunk álljon fel a mérlegre.”

„Azt javaslom a magyaroknak, ne most kísérletezzünk.”

„ A világnak elment az esze. Olyan divatok ütik fel a fejüket, hogy az ember csak néz.”

„Sose gondoltam volna, hogy egyszer bele kell írni az alkotmányba, hogy az apa férfi, az anya meg nő.”

 

„Az európai barátaink elaludtak. Ott is így kezdődött: valami furcsa divatként.”

„Nem vagyunk már mai gyerekek rólunk már lemaradtak. De a gyerekek, az egy vörös vonal”

„Világosan ki kell mondanunk vasárnap is: az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén!”

„Meg kell állítani a genderőrületet, ami jól láthatóan egyre nagyobb bajokat okoz tőlünk nyugatra.”

„Még két nap van hátra, és aztán partraszállás!”

„Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj.”

 

„Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt!”

 

Az eseményről készült videó megnézhető itt:

Szoboszlaival közös fotót posztolt, majd törölte a képviselő

Szoboszlai Dominik válogatott labdarúgóval közös fotókat tett közzé a kampányhajrában, szerdán, március 30-án közösségi oldalán Törő Gábor parlamenti képviselő, aki a Fidesz jelöltje a Fejér 2. választókerületben, amely Mórt és környékét, illetve Székesfehérvár kisebb részét foglalja magában. Ez még nem lenne különösebben érdekes, hiszen a politikusok kampányban szívesen fotózkodnak celebekkel, hírességekkel, elég csak Orbán Viktor Kis Grófoval közös minapi posztjára gondolni.

Miután azonban kérdéseket tettünk fel ezzel kapcsolatban Szoboszlai menedzsmentjének, az EM Sports Consultingnak, Esterházy Mátyás cégének, a bejegyzést másnap reggelre törölte a képviselő a közösségi oldaláról.

 

 Arra voltunk kíváncsiak, hogy a politikussal közös fotó hivatalos kiállásnak minősül-e a játékos részéről a Fidesz helyi jelöltje mellett, illetve, hogy a képek készítése során a labdarúgó tisztában volt azzal, hogy ezeket a politikus kampánycélokra fogja felhasználni, kérték erre az engedélyét? Arra is rákérdeztünk, hogy Szoboszlai Dominik egyezteti-e a közéleti, politikai megnyilvánulásait a menedzsmentjével? Válaszokat ugyan nem kaptunk, a poszt viszont eltűnt a Facebook-ról.

screenshot_20220331-115846.png

A Facebookról eltűnt, a Google képkeresőjében viszont még megtaláltuk a bejegyzés nyomát, a Felkeresés-gombra kattintva azonban már csak poszt törléséről szóló üzenet jelenik meg

Törő Gábor képviselőnek is küldtünk kérdéseket az esettel kapcsolatban, arról érdeklődtünk, hogy mikor készültek a képek, illetve kérte-e a labdarúgó engedélyét, hogy azokat felhasználja a kampányban, illetve, hogy miért törölte le végül a bejegyzést, de egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ.

Az EM Sports Consultingtól még azt is megkérdeztük, hogy ők kérték-e a képviselőjelölttől, hogy vegye le az oldaláról a bejegyzést, de erre sem reagáltak, amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

screenshot_20220331-120546.png

screenshot_20220331-115836.png

screenshot_20220331-115857.png

Dübörög a kampány: Fehérváron Ingyen Sört osztogattak

Ingyen sör már van, az örök életre még várni kell, pontosabban az is lesz, ha a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nyeri a választásokat, tudtuk meg a székesfehérvári Rózsaligetben, ahol a víz világnapja alkalmából sört osztogattak a párt passzivistái, mondván, "ne fogyasszuk a vizet, igyunk inkább sört!" Ugyan a közelben lévő ásványvízkútnál nagyobb sor állt, mint a Kutyapárt pultjánál, azért fogyogatott a sör, közben pedig azt is megtudtuk, hogy a választásokig még egy újabb buszmegállóépítéssel készülnek a passzivisták, kérdésünkre pedig azt is elmondták, hogy a parlamentbe készülnek, vagyis reményeik szerint meglesz az 5 százalékuk. 

Jogsértéssel ünnepelte a gyermekjogok világnapját a fehérvári képviselő

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő egy olyan videót tett közzé nemrég közösségi oldalán a gyermekjogok világnapja apropóján, amelyet a Székesfehérvári Civil Központban ez alkalomból tartott eseménysorozaton készült. Ezen természetesen a részt vevő gyermekek is feltűnnek, többen felismerhetően, viszonylag közelről, ahogyan a politikus elsuhan mellettük, miközben a kampányvideót készíti.

gyerek2.jpg

Talán még most sem világos sok politikus számára, hogy ha egy videót készít saját magáról, amelyet aztán megoszt különböző csatornákon, hogy magát népszerűsítse, az tulajdonképpen kampányeszköz. Ha pedig ezeken a videókon kisgyermekek is szerepelnek, anélkül, hogy őket vagy szüleiket erről megkérdezték volna, az tulajdonképpen a képmásukkal való visszaélésnek minősül.

A politikus videója tehát tulajdonképpen jogsértő, a benne megjelenő gyermekek személyiségi jogait sérti, mindezt a gyermekjogok világnapján.

 

Amikor ezt megjegyeztük a képviselő közösségi oldalán, egyszerűen törölték a hozzászólásunkat.

Vargha Tamáshoz egy korábbi bejegyzésünkben tárgyalt hasonló eset is fűződik: szintén az ő közösségi oldalán jelent meg egy videó fizetett politikai hirdetésként, amelyben szintén gyermekek jelennek meg, ráadásul egy iskolai program részeként. Azon az eseményen politikusok írtak alá egy megállapodást, amely ugyan hivatalosan arról szólt, hogy "elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára", gyakorlatilag egy újabb megjelenési lehetőség volt a politikusok számára, továbbá - feltételezhetően - szintén engedély nélkül használhatták a gyermekekről készült felvételeket.

Akkor frissítsük fel az említett cikkünkben is idézett alapelveket, amelyet egy gyerekjogi alapítvány ajánl a politikusok figyelmébe:

Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár.

A gyerekek nem használhatók politikai célokra.

A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.

Minden alkalom, amikor egy politikus gyerekekkel találkozik, és erről a nyilvánosság számára elérhető felvétel készül, kampánytevékenységnek minősül, mely a hatályos szabályozás szerint bírság kiszabását vonja maga után. Nem készítünk ezért képeket, videókat gyerekekkel, és azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatjuk.

"Egy nap, ami a gyerekekről szól" - emeli ki a Székesfehérvári Civil Központ eseményét beharangozó anyag címe. Vargha Tamás tett róla, hogy ne csak a gyerekekről, hanem róla is szóljon, illetve a kormánypropagandáról: "A mi célunk, a magyar kormány célja, hogy megerősítsük a gyermekek egészséges fejlődéséhez való jogának a védelmét." Nos, egy politikus úgy járulhat ehhez hozzá legjobban, ha nem tesz közzé hasonló videókat.

Fehérvár szuperhős polgármestere megmenti a szállodaipart

A székesfehérvári önkormányzat a vendéglátás szereplői után most a helyi szállodákat „mentette meg”. Vagy mégsem?

cserpa.jpg

(Kép forrása: https://www.facebook.com/hajracserpa)

Cser-Palkovics András kommunikáció szempontjából átlagon felül teljesít, ezt még politikai ellenfelei sem vonják kétségbe. Székesfehérvár polgármestere a járvány kezdete óta több olyan intézkedést is bejelentett, amely arra irányult, hogy valamiképpen anyagilag segítse a helyi önkormányzat a lakosságot, a családokat, a vendéglátósokat, a turizmus egyéb szereplőit: oltástámogatás (30 ezer forint az újszülöttek családjainak), gazdasági mentőcsomag a vendéglátósoknak, újabban pedig a szállodákat, szálláshelyeket üzemeltetőknek írt ki pályázatot az önkormányzat veszteségeiket enyhítendő.

 

Azonban ezen intézkedések nagy része valójában inkább kommunikációs bravúr, mintsem valódi segítség.

 

Az oltástámogatással, illetve a vendéglátást érintő segélycsomaggal már foglalkoztunk korábbi cikkekben, amelyekből kiderül, hogy valójában keveseket érint, a veszteségekhez képest elenyésző mértékű vagy éppen olyat támogat, amely tulajdonképpen eddig is ingyenes volt (oltások háziorvosi költsége).

Lássuk tételesen, hogy mit kommunikál a polgármester, és ezzel szemben mi a valóság (pontosabban az érem másik oldala) a vendéglátást és a szállodaipart „megmentő” intézkedések kapcsán.

A szállodai szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára pályázatot hirdetett meg az önkormányzat, melynek eredményeképp 7 db. szállodának összesen 9.285.207 Ft támogatást ítéltek oda (március elejéig ennyit bíráltak el pozitívan a 10 pályázatból) . A polgármester szerint ez 88 munkahely megtartását jelenti.

Ezzel szemben, ha egy kicsit utánaszámolunk, kiderül, hogy egy munkavállaló bére átlagosan több mint 1 millió 200 ezer Ft-ba kerül egy szállodának a novemberi lezárás óta, ha a szektorra jellemző bruttó átlagbérrel (300 ezer Ft) számolunk, az önkormányzat támogatása viszont maximum 100 ezer forintot jelent egy munkavállalóra számolva. Amikor ezt megjegyeztük a polgármester közösségi oldalán, azt a választ kaptuk, hogy ez csupán „segít megmenteni a munkahelyeket”, mivel ez csak közösen sikerülhet, tehát „mindenki tegye hozzá a magáét.”

magyarkiraly.png

A polgármester a Magyar Király szállodával reklámozza a mentőcsomagját. (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Ez amúgy rendben lenne, viszont akkor

 

nem kellene azzal kampányolni, hogy ez a pályázat végül több mint 100 munkahely megmentését jelenti. Mert nem jelenti.

 

Nem beszélve arról, hogy márciusban bírálták el a pályázatot, ki tudja, mikor utalják a megítélt összegeket, a szállodák viszont november óta fizetik az alkalmazottakat, úgy, hogy gyakorlatilag nincs semmiféle bevételük.

Szintén nem elhanyagolható, hogy a székesfehérvári szállodákat, panziókat, szálláshelyeket üzemeltető vállalkozások száma nagyságrendileg több, mint a most támogatott 10 cég, vagyis legtöbben még pályázni sem látták értelmét.

„A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások és munkavállalók segítésére meghirdetett pályázatok mindegyike iránt nagy az érdeklődés” – olvasható a polgármester közleményében.

Ezzel szemben maga a polgármester ismerte el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a munkavállalóknak nyújtandó támogatásokkal kapcsolatosan, hogy „alig több mint 200 fő élt ezzel a lehetőséggel Székesfehérváron, ahol csak az ingázó munkavállalók száma több mint 32 ezer”. 

 

Tehát enyhén szólva nem egy sikertörténet ez az intézkedése sem az önkormányzatnak.

 

 A vendéglátószektor megmentésére irányuló segélycsomag kommunikációja (magával a segélycsomaggal ellentétben) is rendkívül hatásosra sikeredett: Cser-Palkovics András drámai hangvétellel jelentette be a Facebook-csatornáján, hogy saját hatáskörben hoz átfogó intézkedéseket a fehérvári önkormányzat a szektor megmentésére. Ennek legfőbb pontjai: elengedik a teraszdíjakat, valamint a bérleti díjakat azon vendéglátó üzletek esetében, amelyek tulajdonosai az önkormányzattól bérelnek helyiséget.

Kikértük az adatokat az önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy hányan bérelnek üzlethelyiséget, hányan fizetnek területhasználatért, mekkora összeget, illetve, hogy hány vendéglátóegység üzemel Székesfehérváron, hogy világosabb legyen, mekkora segítséget jelentenek ezek az intézkedések a teljes szektor számára.

Íme a számok: összesen 734 vendéglátással foglalkozó vállalkozás működik Székesfehérváron, ebből 9-et (!) érint a bérleti díjak elengedése (amely 3,4 millió Ft bevételkiesést az önkormányzatnak havonta), illetve 54 vendéglátóegység fizet közterület használati díjat a hozzá tartozó terasz után, ennek az elengedése kb. 7 millió Ft bevételkiesést jelent erre az évre, ez a hiány azonban nem közvetlenül az önkormányzat költségvetésében jelentkezik, mivel Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-hez folynának be ezek a bevételek egyébként.

fehervar_1.jpg

A teraszdíjak elengedése nagyrészt a belvárosban, illetve a Fő utcán lévő vendéglátóhelyeken segít, rajtuk sem sokat (Fotó: ÖKK - Önkormányzati Kommunikációs Központ)

Világosan látszik tehát, hogy a „mentőcsomagok” a célközönség nagyon kis százalékán segítenek csupán, rajtuk is nagyon kis százalékban:

 

a bérleti díjak elengedése pl. a szektor 1,2 százalékának segítség, a teraszdíjak elengedése a vendéglátóüzletek 7,3 százalékán segít, a bevételkiesésükhöz képest elenyésző mértékben.

 

A vendéglátós mentőcsomagot a polgármesteri kommunikáció meghirdetésétől kezdve nagy jelentőséggel bíró intézkedésként állítja be, illetve azt is sikerült elhitetnie a közvéleménnyel, hogy Székesfehérváron hoztak elsőként ilyen intézkedéseket. Ezzel szemben a teraszdíjak és a bérleti díjak elengedését már egyes fővárosi kerületi önkormányzatok is bejelentették korábban.

A címben megjelenő szuperhős jelző nem csupán öncélú ironizálás: Cser-Palkovics András kommunikációjának egyik erős pillére a közösségi médiában való jelenlét, amely nem merül ki saját Facebook-oldalában, létezik például egy Cser-Palkovics András csapata nevű oldal is, valamint a Fehérvári Polgári Közélet is a helyi Fidesz, illetve a polgármester narratíváit erősíti. Ugyanakkor a kedvencünk, s kétségkívül a legviccesebb a Hajrá Cserpa (a polgármester beceneve) nevű oldal, amely amolyan mémoldal, amely arra szakosodott, hogy vicces kis videó- és fotómontázsokban tulajdonítson valamilyen szupererőt a fehérvári polgármesternek.

cserpa.jpg

Cser-Palkovics András épp megmentette a szállodákat (Forrás: Hajrá Cserpa Facebook)

Kétségkívül üdítően hat a politikai kommunikációban a demagóg, közhelyes politikai kinyilatkoztatások mellett. Az oldal célja nyilvánvalóan a szórakoztatás, de naivak lennénk, ha nem tulajdonítanánk neki imázsépítő szerepet.

 

A fentiek alapján Cser-Palkovics Andrásnak valóban van valamiféle szuperereje, ez pedig nem más, mint a kommunikáció.

 

Ezzel azonban valójában nem ment meg senkit, csupán a saját brandjét, politikai karrierjét építi.

Politikusok gyermekdíszletben

Egy székesfehérvári általános iskola tanulója énekli a himnuszt egy olyan sajtóeseményen, amelyen politikusok írnak alá egy megállapodást. A tankerület szerint nincs ezzel semmi probléma.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0020.jpg 

Divatos kifejezés lett az utóbbi időben a „politikai pedofília”, főként választási kampányok idején, természetesen saját ellenfelüket szokták azzal vádolni egyes politikusok, hogy gyermekeket használnak fel a kampányban saját imázsuk építésére, tehát tulajdonképpen politikai haszonszerzésre.

 A legutóbbi, vitát kiváltó eset a borsodi időközi választás alkalmával történt: a fideszes jelöltet, Koncz Zsófiát

marasztalta el a tiszaújvárosi választási bizottság, amiért saját Facebook-oldalára olyan kampányfotókat posztolt, amelyeken gyerekek körében látható.

 

A helyi választási bizottság ugyan megállapította, hogy jogszabálysértés történt, és felszólította a fideszes jelöltet, hogy törölje le a közösségi oldaláról a képeket, de bírságot nem szabott ki. A fotók a mai napig fent vannak a már megválasztott képviselő oldalán.

koncz_1.png

Koncz Zsófia azóta sem törölte le Facebook-oldaláról a kifogásolt fotókat (Fotó: Koncz Zsófia Facebook)

Egy kiélezett választási kampány idején természetesen még érzékenyebb ez a téma, mondhatni puskaporos hordó, de mi a helyzet „békeidőben”? Gyakran hangoztatott politikai toposz, hogy a kampány négy évig tart, és ennek a mezei politikusok időről-időre túlbuzgó stréber módjára próbálnak eleget tenni: mindenhol ott vannak, ahol átadnak egy darabka aszfaltot, egy játszótéri hintát, egy emléktáblát.

 És természetesen ott sündörögnek a gyermekek körül, hiszen köztudott, hogy a gyermekeknek a legjobb a reklámértékük. A nemzeti köznevelési törvény tiltja, hogy az iskolákban politikai célú eseményt szervezzenek, ezért ezt próbálják is elkerülni általában. Viszont vannak itt is kiskapuk, például hogy nem pártpolitikusként, hanem választott tisztségviselőként, egy „független” szervezet vezetőjeként vesznek részt egy eseményen, és nem konkrétan egy iskolában, hanem egy alternatív helyszínen.

Hasonló eseményre került sor a székesfehérvári Heimer-házban, ahol együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola „abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.”

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő, Mészáros Attila (Fidesz) alpolgármester és Simicskó István (KDNP) országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter, a sportszövetség elnöke is. Ugyan ez az esemény kapcsolódik magukhoz a gyermekekhez, hiszen őket akarják hazafias viselkedésre nevelni, ugyanakkor

 

egy ilyen együttműködési megállapodás sajtónyilvános aláírása legkevésbé sem a gyermekekről szól, sokkal inkább a politikusok parádéja.

 

Túl száraz és emészthetetlen lett volna, amint öt öltönyös úr semmitmondó frázisokat puffogtat, és aláír valami papirost, ezért kirendeltek néhány gyermeket az érintett iskolából, hogy rajtuk szemléltessék, hogyan is nevelnek majd igazi hazafikat belőlük: H. Boglárkával, a Vasvári iskola 6. osztályos tanulójával például elénekeltették a Himnuszt, illetve néhány huszárjelmezes fiú is szerepet kapott az eseményen, hogy pontosan mit, nem derül ki a beszámolókból, viszont részletesen idézik mindegyik politikus mondandóját.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0020.jpg

 Balra: politikus, politikus, tankerületi igazgató, iskolaigazgató, politikus. Jobbra: a gyerekek (Fotó: szekesfehervar.hu)

Megkerestük a Tankerületi Központot, hogy arról érdeklődjünk, hogy a törvényi tiltáson túl létezik-e valamiféle belső szabályrendszer, protokoll, amely annak megakadályozására irányul, hogy a tanulók bármilyen módon bevonódjanak politikai eseményekbe? A tanulók milyen módon lettek kiválasztva az eseményen való szereplésre, önként jelentkeztek vagy kijelölték őket? Szüleiket előzetesen tájékoztatták-e arról, hogy gyermekeik ezen az eseményen részt vesznek, kérték-e a beleegyezésüket?

 A tankerület szerint ez nem politikai esemény volt, hanem „a Nemzeti Alaptanterv részét képező, össznemzeti érdekű hazafias neveléssel összefüggő megállapodás aláírása.” A diákok műsorára való felkészülés pedig az oktatási tevékenység része, a szüleiket pedig természetesen tájékoztatták, hogy gyermekeik részt vesznek ezen az eseményen. Szerintük a törvényi szabályozáson túl nincs szükség arra, hogy ők külön is foglalkozzanak azzal, hogy a tanulók bizonyos politikai eseményen való szerepeltetése problémás-e.

 Bár erősen vitatható ez az érvelés, fogadjuk el, hogy így van. Ugyanakkor ezzel még nincs vége a történetnek:

 

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő ugyanis a Facebook-oldalán fizetett politikai hirdetésben futtatta az eseményen készült videót, amelyben természetesen a gyermekek is megjelennek.

 

untitled.png

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő fizetett politikai hirdetése a Facebook-on (Képernyőfotó a már inaktív hirdetésről)

Viszont így már személyiségi jogi problémák is felmerülnek, hiszen ez minősülhet a képmásukkal való visszaélésnek. Erre a felvetésünkre a tankerület válaszában kifejtette: ha ez a részt vevő gyermekek szüleinek nem tetszik, perelhetnek.

Körülnéztünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapján, hogy tájékozódjunk, hogyan közelítik meg ezt a témát a szakemberek, akiknek tényleg a gyermekek jogainak tiszteletben tartása a legfőbb szempontjuk.

Politikusok figyelmébe ajánlják az alábbi irányelveket:

 

  • Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár.

 

  • A gyerekek nem használhatók politikai célokra.

 

  • A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és legjobb érdeküket.

 

  • Minden alkalom, amikor egy politikus gyerekekkel találkozik, és erről a nyilvánosság számára elérhető felvétel készül, kampánytevékenységnek minősül, mely a hatályos szabályozás szerint bírság kiszabását vonja maga után. Nem készítünk ezért képeket, videókat gyerekekkel, és azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatjuk.

 

  • Nem használjuk jogosulatlanul a gyerekek személyes adatait és képmását. Nem készítünk és osztunk meg olyan felvételt, amihez az érintett gyerek nem adta hozzájárulását. Amennyiben a gyerek 14 éven aluli, ez akkor sem megengedett, ha egyébként a gyerek vagy a törvényes képviselő ehhez hozzájárulását adja.

 

hinta2.jpg

A gyermekjogi alapítvány is kampányol, csak épp a gyermekek védelmében  (Fotó: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapja)

 

Világosan látszik, hogy

a gyermekek jogaival foglalkozó szakemberek teljesen másképp ítélik meg a gyermekek szerepeltetését politikusok jelenlétében, mint maguk a politikusok, a tanügyi vezetők.

 

Utóbbiak szerint az nem probléma, hogy egy egyértelműen politikai esemény aláfestéseként szerepeltetnek gyermekeket, aztán fizetett politikai hirdetésben is használják az ezen készült felvételeket.

vasvari_es_honvedelmi_sportszovetseg_megallapodas-0184.jpg

 (Fotó: szekesfehervar.hu)

A köznevelési törvény erre vonatkozó pontja tökéletesen illik erre az eseményre: „(...) felügyeleti időben mind az intézmény területén, mind az azon kívül tartott programokon senki, aki kapcsolatba kerül a gyerekkel, nem folytathat párttal vagy párthoz kötődő szervezettel (Sportszövetség!) kapcsolatba hozható politikai célú tevékenységet. A Ptk. védi a képmáshoz és hangfelvételhez való jogot. Kiskorúak helyett a szülő kezdeményezhet polgári pert, ha a gyermekéről a politikus engedélye nélkül készít fényképet vagy videót és azt saját népszerűségének növelésére használja fel.”

Padlón a fehérvári vendéglátósok

„A dobozolás nem vendéglátás”

A teljes kétségbeesés jellemzi a vendéglátószektor székesfehérvári szereplőit. Rögtönzött kutatást végeztünk, ki hogyan éli meg a november óta tartó lezárást, korlátozásokat, azok márciusig tartó meghosszabbítását, illetve mit szólnak Cser-Palkovics András segélycsomagjához.

Megkérdeztük egy-egy étterem, söröző, kávézó képviselőjét-tulajdonosát, mekkora bevételkiesést jelentettek nekik a veszélyhelyzeti intézkedések, igénybe tudják-e venni bármelyik részét az önkormányzat nemrég bejelentett segélycsomagjának (részletek a keretes írásban a cikk végén)? Ha igen, mekkora kompenzációt jelent ez a bevételkieséshez képest?

Kellett-e elbocsájtaniuk alkalmazottakat a novemberi lezárás óta, ha igen, ők igénybe tudják- e venni az egyszeri, 100 ezer Ft-os támogatást? Az iránt is érdeklődtünk, szerintük van-e szükség egyéb segítségre az önkormányzat részéről a vendéglátószektor számára, valamint, hogy meddig bírják még ezt a mostani helyzetet?  

A BEERÁLÓ Craft Beer Pub tulajdonosa elmondta, hogy nekik 75 %-os a bevételkiesésük, amely viszont az ő esetükben így is szép teljesítmény, tekintve, hogy a kocsmák, sörözők nagy része teljesen bezárt, alkoholos italokat jellemzően nem sörözőkből vásárolnak elvitelre az emberek.

Mivel azonban a Beeráló minőségi kisüzemi söröket forgalmaz csapolva – amellyel szinte egyedülállónak számít Székesfehérváron –, így van egy masszív törzsközönségük, amely – ezek szerint – kitart mellettük.

A Beerálón a teraszdíjak, illetve a bérleti díjak elengedése nem segít,

 

a mentőcsomag pályázható részét tudják igénybe venni, ami esetükben pár tízezer, maximum százezer forintot jelent. Ez a szokásos forgalmukhoz képest elenyésző.

A söröző tulajdonosa szerint azzal tudná még segíteni az önkormányzat a vendéglátás szereplőit, ha kedvezményt kapnának a helypénzre a városi eseményeken. A márciust még kibírják tartalékból, azután már ők sem tudják, hogyan tovább.

beeralo.jpg

A Beeráló sörcsapjai. A kisüzemi kifejezés most más hangsúlyt kap. (Fotó: Beeráló Facebook)

A Berényi úton található BOOM BIKE Coffee igényes reggelizőhely-kávézó. Tulajdonosai nem kevésbé elkeseredettek: „Még egy hónap kilátástalanság! Még egy hónap feszültség! Tudjuk, az egészségünk megkívánja..., de, kérdezzük, miért nem nyithatunk????” – írták közösségi oldalukon röviddel azután, hogy kiderült, március 1-jéig biztosan nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Ők is körülbelül 75 %-os bevételkiesésről számoltak be, annak ellenére, hogy mindent megpróbálnak a veszteségek enyhítése érdekében, például nemrég indították el a Boom Drive In-t, tehát amolyan áthajtásos, gyorsrendelős, ablakon kiadós szolgáltatást, ami természetesen kissé távol áll a villásreggeli-minőségikávé valós élvezetétől, viszont idevágó hasonlattal élve, azzal főznek, amijük van.

Az önkormányzati segélycsomaggal kapcsolatban elmondták, nem gondolják, hogy ez akkora segítség lenne, ami az eddig okozott kárt bármilyen formában kárpótolná. Szerintük drasztikus kormányzati döntésekre lenne szükség a szektor megsegítésére:

ami igazán motiválná a munkahelyek megtartását, újak létrehozását, a teljes járulékmentesség a munkavállalók szempontjából.

 

Ugyanakkor az önkormányzat is segíthetne a szakmán, a marketingköltségek terén, pl. ingyen/kedvezményes reklámfelületekkel. Mint mondják, lenne erre nézve ötletük.

boombike.jpg

A Boom Bike Coffee hóesésben (Fotó: Boom Bike Coffee Facebook)

A VINICZAI étterem ügyvezetője is válaszolt a kérdéseinkre. A segélycsomaggal kapcsolatban elmondta, hogy az étterem saját tulajdonú épületben működik, így sem a bérleti díj, sem a teraszdíj elengedése nem releváns számukra.

A családi étterem vezetőjének minden szavából árad az elkeseredettség: “Mi csak dolgozni szeretnénk végre, az lenne az igazi segítség, nem ezek a hangzatos látszatkönnyítések. Az, hogy anyagilag a padlóra küldenek bennünket, az egy dolog, de annak, aki alázattal műveli a szakmát, lelkileg még inkább megterhelő, hogy nem végezheti a munkáját a számára megszokott, vagy legalább elfogadható módon.

Belekényszerítenek minket egy olyan helyzetbe, hogy ha életben akarunk maradni, sok kompromisszumot kell kötnünk, amely a minőség rovására megy, viszont ezt mi nem szeretnénk. A dobozolás nem vendéglátás. Mi, vendéglátósok lemaradunk a legnagyobb értékről: a boldog, elégedett mosolyról, dicsérő szavakról, amellyel a munkánkat illetik. A legnagyobb ellenség pedig az a bizonytalanság, amelyben a nyitást illetően tartanak bennünket.”

Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak ki, ezt a választ kaptuk:

“Idén 100 éve nyitottuk első üzletünket. Biztos nem most fogjuk feladni!”

 viniczai.jpg

A Viniczai csapatának egy része (Fotó: Viniczai's Restaurant & Bar Facebook)

Egy másik söröző képviselője is válaszolt kérdéseinkre, de kérte, ne említsük őket név szerint. Nekik 100 %-os a bevételkiesésük, hiszen zárva vannak, nem volt lehetőségük házhoz szállításra, elvitelre berendezkedni. Az épület, amelyben működnek, a saját tulajdonuk, így rájuk sem vonatkozik a segélycsomag két legfőbb pontja, a bérleti- és teraszdíjak elengedése.

A 30 milliós segélyalap kapcsán kiemelte: nem gondolja, hogy ez a keretösszeg nagyban segíti egy 100 ezres város vendéglátóhelyeinek a helyzetét. Kifejtette:

nagyon pengeélen táncolnak, ebben a helyzetben eléggé bizonytalan a vállalkozás jövője, nem fogják tudni már sokáig fenntartani ezt az állapotot.

 

Azt ki kell még emelni, hogy az általunk megkeresett vendéglátóhelyek közül sehonnan sem bocsájtottak el alkalmazottat (a Viniczai éteremben két fő felmondott, “nem bírták a bizonytalanságot”), viszont a fentiekből is látható, teljes az elkeseredettség, a kilátástalanság érzése a helyi vendéglátósok körében.

Anyagilag és lelkileg is megterhelő ez a mostani helyzet, sokan igazságtalannak is tartják, hogy a vendéglátást sújtják a legjobban a járványügyi korlátozások. Ugyanakkor minél tovább tart ez az állapot, annál nehezebb lesz talpra állni mindenkinek.

Annyi biztos, hogy amennyiben a jelenlegi szigor még hónapokig fennmarad, a székesfehérvári vendéglátás szegényebb lesz több meghatározó, magas minőséget képviselő hellyel.

A végső megoldás: a teljes NYITÁS!

A Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere által meghirdetett – a helyi vendéglátás megsegítésére irányuló – segélycsomag főbb pontjai:

 

  1. 2021-ben nem kell teraszdíjat, kitelepülési díjat fizetniük a székesfehérvári vendéglátósoknak.
  2. Elengedik a bérleti díjat azoknak a vendéglátó üzleteket működtető vállalkozásoknak, akik az önkormányzattól bérelnek helyiséget.
  3. Akik a vendéglátás területén dolgoztak, és elvesztették munkájukat, munkanélkülivé váltak november 1. után, ők kérelmezhetik az egyszeri 100 ezer forintos önkormányzati támogatást.
  4. A vendéglátóipari vállalkozások részére a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap (30 millió Ft bővíthető keretösszeggel) támogatásaira benyújtható pályázat előkészítése zajlik, a felhívás hamarosan megjelenik.
süti beállítások módosítása